of direct naar  
  Snel naar:
food
relatiegeschenken
technische grooth.

Extern zoeken: bedrijfsauto.com
logistiek.com
pallets
truck catalogus
verpakkingen.com
 
groothandel.net > vraag en antwoord > groothandel-informatie >
De opkomst van de online marktplaats.

Online marktplaatsen waren een gigantische hype tijdens de opkomst van de dotcom-industrie, rond het jaar 2000, maar nieuw onderzoek toont aan dat deze marktplaatsen — zoals groothandel.net en logistiek.com — nu worden erkend als waardtoevoegende initiatieven.

De laatste vijf jaren hebben online marktplaatsen hoogte- en dieptepunten beleefd. Het begon allemaal met de dotcom-bubbel, waardoor een gigantisch aantal marktplaatsen ontstond. Velen geloofden dat het internet het ideale business platform zou zijn, waar vraag en aanbod elkaar tegen lage kosten konden ontmoeten. Toen de dotcom-bubbel barstte, verdween het grootste gedeelte van deze marktplaatsen. De marktplaatsen die de gebarsten dotcom-bubbel overleefden, hebben in de afgelopen drie jaar respect opgebouwd binnen de business-to-business sector. Ze werken namelijk.

In een nieuw onderzoek, getiteld i-Exchange, is onderzocht of online marktplaatsen het karakter van handel echt heeft veranderd en of de handelssector er echt baat bij heeft. Het onderzoek is gepubliceerd in juni 2004 en uitgevoerd door de Chartered Institute of Purchasing and Supply (CIPS) en de University of the West of England (UWE) met ondersteuning van Oracle en BT. Een gedetailleerde vragenlijst werd voorgelegd aan organisaties uit de publieke en private sector, variërend van de lokale overheid tot het onderwijs en van de kledingindustrie tot aan de chemische industrie.





Het zal een verrassing zijn voor de critici, maar uit het onderzoek blijkt dat bedrijven belangrijke voordelen genieten wanneer zij gebruik maken van online marktplaatsen. Een belangrijk punt dat uit het onderzoek naar voren kwam, is dat gebruikers van de marktplaats de tijd die ze besteden aan niet kloppende orders met 69 procent konden bekorten. Voor het maken van ingewikkelde catalogi is dat percentage zelfs 65 procent. Deze twee activiteiten vormen samen een niet gering deel van het verkoopproces. Door hierop tijd te besparen, kan meer tijd worden besteed aan meer strategische activiteiten. Daarnaast laat het onderzoek zien dat online marktplaatsen het serviceniveau voor klanten met ongeveer 28 procent verhogen en de gehele relatie tussen koper en verkoper met maar liefst een vijfde verbeteren.

Besparingen die zijn bereikt door het gebruik van een online marktplaats:
  • tijdsbesparing op order discrepanties 69%
  • tijdsbesparing op het maken van catalogi 65%
  • verbetering kwaliteit van service 28%
  • verbetering relatie met klanten 22%
  • besparing in het verkoopproces 20%
  • versnelling van het verkoopproces 17%
De bevindingen uit het onderzoek tonen ook aan dat kopers die gebruik maken van een online marktplaats enthousiaster zijn dan kopers die er geen gebruik van maken. Dit is een positief teken dat de online marktplaatsen de gewenste resultaten leveren. Aan de top van de lijst van voordelen van de online marktplaatsen staat de mogelijkheid op meer strategische relaties te vormen met klanten en leveranciers. Daarnaast geven marktplaatsen de mogelijkheid om tijd te besparen op het proces van lead tot klant. Het feit dat veel tijd bespaard kan worden op order discrepanties is volgens het onderzoek een doorslaggevende reden om gebruik te gaan van maken van een online marktplaats. Andere voordelen van het gebruik van een online marktplaats zijn bijvoorbeeld de mogelijkheid om een gegeven order te bevestigen en de mogelijkheid om snel naar producten te zoeken.

Top vijf van redenen waarom gekozen wordt voor een online marktplaats:
  • tijdsbesparing op het verwerven van goederen en service
  • organisatie een competitieve impuls geven
  • ondersteuning van relaties met leveranciers
  • ondersteuning van het al bestaande verkoopproces
  • de drijf om innoverend zaken te doen
Zowel de kopers als de aanbieders erkennen dat op het gebied van nauwkeurigheid van transacties veel gewonnen wordt bij het gebruik van een online marktplaats. Veel bedrijven maken enthousiast catalogi, maar houden deze niet up to date. Het gebruik van een online marktplaats zorgt ervoor dat nog slechts weinig tijd aan de bestaande catalogus besteed hoeft te worden en voorkomt fouten bij bestellingen. Veel productaanbieders zien echter een online marktplaats nog steeds niet als een nieuw kanaal naar hun (potentiële) klanten. Zich aansluiten bij een marktplaats gebeurt nog vaak om een of meer grote klanten te ondersteunen. Toch zal dit met de tijd veranderen.

Nadelen die door productaanbieders worden genoemd zijn bijvoorbeeld dat men zich zou moeten aansluiten bij verschillende marktplaatsen en dat men allerlei verschillende formats voor de catalogi zou moeten accommoderen. Het belangrijkste nadeel dat zowel door productaanbieders als door kopers genoemd wordt is de zorg of de betreffende marktplaats wel een lang leven beschoren is. Managers van marktplaatsen moeten wijzen op de successen en betrouwbaarheid van online marktplaatsen. Productaanbieders en kopers zullen zich dan beter bewust zijn van de voordelen van de online marktplaats.

Uit het onderzoek blijkt dat de primaire reden voor aanbieders om hun producten aan te bieden op een marktplaats is dat ze daartoe zijn aangemoedigd door hun belangrijke klanten. Managers van marktplaatsen dienen dus een omgeving te creëren waarin aanbieders vrijwillig participeren, ongeacht eventuele druk van klanten.




 
bedrijven / producten



groothandel.net, index en netwerk van groothandels in Nederland.


Euronet Care
Isolatieschort 25 gr


Isolatieschorten van PP stof, ... Informatie >

Airconet:
Perslucht- en koelinstallatie in 40 ft container


Aan Scholle IPN in Kampen en ... Informatie >

Moret
Sinterklaaskostuum


Sint kostuum, fluweel, ... Informatie >

Topdeq
Swopper


Ergonomische zitkruk met voor ... Informatie >

Pampers
Baby Dry Midi 3


Luiers van Pampers, formaat ... Informatie >

Forte Pharma
Minceur Revolution Afslankmiddel


Afslankend Regelt de in het ... Informatie >

Nepalese Shawls
Stola


Geweven wollen Nepal Shawls X ... Informatie >

Transfersz
Strijkletters


Strijkletters om zelf te in ... Informatie >

James & Nicholson
Running T-shirt dames/heren/kind


100% Polyester 140 and flat V ... Informatie >

White Label
Cadeau artikel


Handdoekenpoppen ... Informatie >

Miko
Humor


101 redenen waarom een ouder ... Informatie >

Kortpack
Kruiwagen-waterzak


Kunststof waterzak voor het 5 ... Informatie >

Product toevoegen.


Voorwaarden voor gebruik.



Geef u op voor de nieuwsbrief.


© 1998-nu Corneliszoon — adres en contactgegevensvoorwaarden voor gebruik