of direct naar  
  Snel naar:
food
relatiegeschenken
technische grooth.

Extern zoeken: bedrijfsauto.com
logistiek.com
pallets
truck catalogus
verpakkingen.com
 
groothandel.net > nieuws >
Rabobank schetst toekomst van de groothandel: Toegevoegde Waarde is Koning.

Groothandels staan de komende jaren voor de uitdaging te groeien in een moeilijke markt. Maar groei is wel nodig. Dat zegt de Rabobank in het rapport 'Added Value is King', over de marktpositie van Nederlandse groothandels. Zoals de titel al aanduidt, zal die groei niet vanzelf komen. Toegevoegde waarde is enorm belangrijk.

Die toegevoegde waarde kan op verschillende manieren worden bereikt. Rabobank noemt als mogelijkheden: operational excellence (focus op de laagst mogelijke kosten en efficiency in het bedrijf) en customer intimacy (richt je helemaal op de klant en probeer zo 'close' mogelijk met hem te worden).

Er is nog een derde mogelijkheid: product leadership, oftewel het beste product hebben. Maar omdat groothandels in het algemeen handelen in producten van anderen, zal dit niet zo snel een optie zijn.


— foto: Groothandels kunnen informatie halen uit grote aantallen verwerkte orders en daarmee hun klanten helpen om kosten te besparen.

Als de juiste strategie is gekozen, kan deze worden uitgewerkt en uitgevoerd. Volgens de Rabobank gaat dat in vier fasen: positionering, organisatie, groei en evaluatie. Bij organisatie moeten we denken aan alle middelen die nodig zijn om de strategie uit te voeren, daaronder valt bijvoorbeeld ook het personeel, IT-systemen, promotie en geld. Zei de bank...

En waarom toch die groei? Kan een bedrijf niet op één 'niveau' blijven? Volgens de Rabobank niet. Er komen een hoop bedreigingen af op de groothandel. Retailers die groothandeltje gaan spelen. Importeurs die rechtstreeks zaken gaan doen met eindafnemers. Logistiek dienstverleners die extra service gaan verlenen. Bedrijven doen het liefst zaken met zo weinig mogelijk leveranciers. Het is dus eten of gegeten worden.

Is de rol van de groothandel binnenkort uitgespeeld? Dat hoeft niet, vindt de Rabobank. Wel voor de traditionele groothandel. Want jouw producten worden overal verkocht. Dat is dus een bedreiging. Een goede groothandel blinkt uit op het gebied van service. Help de klant om kosten te besparen. Bijvoorbeeld door, samen met de klant, inkoopkosten te reduceren. Voorraden en bestellingen te analyseren. De helpende hand te bieden bij MVO — maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Misschien kunnen bestelgroottes worden aangepast. Voorraden worden verlaagd. De groothandel beschikt over veel informatie (orders, producten) die bij zo'n analyse kunnen helpen.

ICT is dus belangrijk. Er zijn grote hoeveelheden data beschikbaar. Maar uit die data moet wel de juiste informatie worden afgeleid. Zowel voor de orderafwikkeling, als voor de analyses, als voor management-informatie. KPI's (key performance indicators) spelen hier een rol. Dat zijn normen waar het bedrijf aan moet voldoen.

Maar ook de Business Balanced Scorecard — waarmee de KPI's worden gegroupeerd naar de gezichtspunten klant/markt / bedrijfsprocessen / financiën / ontwikkeling en innovatie. Je kunt, om een voorbeeldje te geven, wel de omzet per werknemer in de gaten houden, maar als je niet weet waarom die stijgt of daalt, heb je niet zoveel aan die informatie.

De groothandel wordt getroffen door de moeizame economie. In Europa en de VS gaat die economie nog maar langzaam groeien. Op andere continenten, zoals het Verre Oosten en Zuid-Amerika, zal er wel relevante groei zijn. Groothandels die exporteren, kunnen daarvan profiteren, besluit de Rabobank.
(29 februari 2012)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijven / producten  groothandel.net, index en netwerk van groothandels in Nederland.


  MOKHTARI
  Arabische koekjes


  ... Informatie >

  Katrin
  Toiletpapier Basic


  Toiletpapier in basic verpakt ... Informatie >

  Masterdarts
  Shafts Nylon lang rood dartshaft


  Nylon dartshafts van Worden u ... Informatie >

  Sheppy's Organic Cider
  500ml - 7%


  De Sheppy familie maakt sinds ... Informatie >

  Gilette
  Venus Embrace


  Gilette Fusion scheersysteem ... Informatie >

  Gimmeconcepts
  Ice hat - wintermuts


  Nylon wintermuts met teddy is ... Informatie >

  Pampers
  Pampers baby-dry 5 junior 68 11-25kg


  Luiers voor peuters in de van ... Informatie >

  JHK
  Dames Polo Regular lady


  Dames polo met korte mouwen. ... Informatie >

  Transfersz
  Schoudertas


  Met binnenzak en verstelbare ... Informatie >

  Oranje
  Strijkafbeeldingen Oranje


  De oranjeleeuw gemaakt van in ... Informatie >

  James & Nicholson
  Team shirt Longsleeve Junior/senior


  100% Polyester 140 and and ... Informatie >

  Out of the Blue
  Klok


  Achteruitlopende klok, werkt ... Informatie >

  Product toevoegen.


  Voorwaarden voor gebruik.  Geef u op voor de nieuwsbrief.


  © 1998-nu Corneliszoon — adres en contactgegevensvoorwaarden voor gebruik