of direct naar  
  Snel naar:
food
relatiegeschenken
technische grooth.

Extern zoeken: bedrijfsauto.com
logistiek.com
pallets
truck catalogus
verpakkingen.com
 
groothandel.net > nieuws >
Vespa en Holleeder, een mooi geval van "bad guy brand spill-over".

In 2011 registreerde het European Institute for Brand Management (EURIB) 138 merkincidenten. Fouten die vaak onvoorzien zijn, maar in een aantal gevallen ook voorkomen hadden kunnen worden. En soms profiteert een merk van ophef: als er maar over je geschreven (en getwitterd) wordt.

De hogescholen Inholland, Windesheim en de Hanzehogeschool kwamen negatief in de publiciteit vanwege kritiek op de kwaliteit van het onderwijs. Diverse internetgerelateerde bedrijven kwamen in opspraak; Apple schijnt locatiegegevens op te slaan van iPhone-gebruikers, KPN wordt ervan beschuldigd, door middel van de registratie van mobiel surfgedrag, de privacy te schenden, TomTom zou aan de politie doorgeven op welke plaatsen er te hard gereden werd, Facebook ligt onder vuur vanwege privacy-schendingen. De rooms-katholieke kerk met al haar misstanden, die in 2011 aan het licht kwamen, hoort ook in dit rijtje thuis. Voorbeelden, waarbij het niet anders kan dan dat directies en managers op de hoogte moeten zijn geweest van wat er speelde en hadden kunnen ingrijpen.

Een andere leugenaar werd ontmaskerd: Diederik Stapel, voormalig hoogleraar sociale psychologie. Hij bleek de data voor zijn onderzoeken uit zijn duim te hebben gezogen. Hier werd adequaat gereageerd door zijn voormalige werkgever, de Universiteit van Tilburg. Stapel kreeg zijn ontslag en een onderzoekscommissie werd in het leven geroepen.


— foto: Incidenten kunnen leiden tot slechte publiciteit en beschadiging van de merknaam. Oppassen dus.

Er waren ook voldoende onvoorziene gevallen van merkincidenten in 2011. Het gaat hierbij vooral om terugroepacties. Binnen de autobranche zijn er maandelijks recalls. Honda, Mazda en Toyota stonden vorig jaar bovenaan de ranglijst.

Andere branches ontkomen er niet aan. Ikea had te kampen met maar liefst vijf terugroepacties. Hema kwam meerdere keren negatief in de publiciteit vanwege een drietal recalls en andere incidenten. Zo kreeg een medewerkster van een Belgisch filiaal haar ontslag vanwege het dragen van een hoofddoek. Later dat jaar, lanceerde het bedrijf een beha-campagne waarin het model een man was. En vanwege een fout op de website, werd er taart gratis aangeboden. Hema wist in dit geval de negatieve publiciteit om te draaien door iedere besteller ťťn gratis taart te geven.

Reputatieschade was ook te vinden bij niet-commerciŽle organisaties. Het Maasstadziekenhuis moest ruim 1800 patiŽnten terugroepen in verband met de klebsiellabacterie. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) kwam negatief in het nieuws vanwege directrice Nurten Albayrak. Een (te) hoog salaris, een dikke auto, een door haar gecreŽerde machtscultuur, het werd allemaal breed uitgelicht door de media. Pink Ribbon kreeg zware kritiek te verduren toen bleek dat slechts 1,8 % van de inkomsten aan onderzoek werd besteed. De kritiek betrof ook de hoeveelheid aan "flashy" promoties.

Te weinig inhoud, teveel marketing, teveel uiterlijk vertoon. De laatste twee gevallen geven duidelijk aan dat dit ongunstig is voor het imago, zeker als het een maatschappelijke of ideŽle organisatie betreft.

Tot slot een nieuw fenomeen, de zogenaamde bad guy brand spill-over. Denk aan Holleeder op zijn Vespa. In dit geval kan het zowel positief als negatief uitpakken voor Vespa omdat Holleeder, cruisend door de stad, toch ook een gevoel van vrijheid symboliseert.

Lacoste, zich bewust van het gevaar van de bad guy brand Spill-over, verzocht de Noorse politie om ervoor te zorgen dat Anders Breivik niet meer het bekende kledingmerk zou dragen. G-Star werd door de pers genoemd in samenhang met de aanval op AZ-keeper Esteban omdat de dader zich in dat merk kleedde. Sociale media legden veelvuldig de link tussen het kledingmerk Adidas en de Engelse, plunderende jeugd tijdens de rellen daar. Zeer waarschijnlijk zijn er in deze gevallen geen negatieve gevolgen voor het betreffende merk, vanwege het toeval en de te verwaarlozen rol van de kleding bij deze incidenten. Toch blijft het zaak bij brandmanagement alert te blijven. Geen merk wil hetzelfde lot ondergaan als het kledingmerk Lonsdale dat waarschijnlijk voor eeuwig geassocieerd wordt met een bepaalde groep jongeren.
(30 april 2012)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijven / producten  groothandel.net, index en netwerk van groothandels in Nederland.


  MOKHTARI
  Arabische koekjes


  ... Informatie >

  Katrin
  Toiletpapier Basic


  Toiletpapier in basic verpakt ... Informatie >

  FX Creations
  SSWC


  Zeer mooie snake skin dames ... Informatie >

  Topdeq
  Swopper


  Ergonomische zitkruk met voor ... Informatie >

  Accuride
  DBLift-0019 liftsysteem voor beeldschermen


  Met de DBLift 0019 van kunt u ... Informatie >

  JHK
  Heren T-shirt Urban Training


  Mouwloos heren T-shirt. tot ... Informatie >

  Seal-Guard
  Afdichtmiddel voor voegen en tegels


  Het eerste afdichtmiddel voor ... Informatie >

  Nivea fabrikant Beiersdorf
  Nivea handcreme DNAge 100ml


  Hand anti-age met actief voor ... Informatie >

  James & Nicholson
  T-shirt volwassenen


  100% katoen 150 hals met op ... Informatie >

  S-Bra, Strapless plak BH
  Strapless plakbh's


  De S-bra is een strapless BH ... Informatie >

  T-shirtsz
  Slabbetje


  Baby slabbetje met koordjes 6 ... Informatie >

  KIS
  Keramen Pom8 haargel


  Pot haargel (pomade) van 150 ... Informatie >

  Product toevoegen.


  Voorwaarden voor gebruik.  Geef u op voor de nieuwsbrief.


  © 1998-nu Corneliszoon — adres en contactgegevensvoorwaarden voor gebruik