of direct naar  
  Snel naar:
food
relatiegeschenken
technische grooth.

Extern zoeken: bedrijfsauto.com
logistiek.com
pallets
truck catalogus
verpakkingen.com
 
groothandel.net > nieuws >
Ondernemen in het buitenland. Al eens aan Mexico gedacht?

De Verenigde Mexicaanse Staten. Prachtige zonovergoten stranden, tequila, heerlijk eten, de oude Mayasteden, maar ook toenemend drugsgeweld en armoede. Een land van grote tegenstellingen. Zo'n 112 miljoen inwoners. De twaalfde economie in de wereldranglijst, en toch wordt er getwijfeld of Mexico niet de status van ontwikkelingsland moet krijgen. Dit vanwege de opvallend ongelijke verdeling van de welvaart. Terwijl 17 % van de Mexicanen onder de armoedegrens leeft, zorgt 20% van de inwoners voor 55 % van het inkomen.

Landbouw is goed voor 4% van het Bruto Nationaal Product en schept werkgelegenheid voor 18% van de Mexicaanse bevolking. Dienstverlening vormt de grootste sector, zowel qua aandeel aan het BNP als qua werkgelegenheid.

Mexico is een exportgericht land. Aardolie, zilver, maïs, auto's, vliegtuigen, elektronica en telecommunicatieapparatuur behoren onder andere tot de belangrijkste exportproducten. Sinds 1994 nam de export toe met 170%, na toetreding tot de Noord-Amerikaanse Vrijhandelsorganisatie. Er zijn 32 vrijhandelsverdragen met meer dan 40 landen waaronder Nederland.


— foto: Zocalo, een van de grote pleinen in Mexico-Stad.

Zakendoen in dit zonnige land van uitersten lijkt geen sinecure. Het toenemende drugsgeweld is een probleem, er spelen onderhuidse conflicten in bepaalde regio's en er zijn verschillende terreurcellen. Zaken die van invloed kunnen zijn op de Mexicaanse economie en op je gevoel van veiligheid. Over het algemeen zul je daar als ondernemer niet veel van merken. Net als in Nederland zijn er plekken waar het gewoon niet zo handig is om je "rijkdom" in de vorm van laptops, dure mobieltjes en/of horloges te etaleren. Een beetje streetwise zijn kan geen kwaad.

Een grotere kans op problemen met je onderneming kun je ondervinden door de Mexicaanse bureaucratie. Vertragingen en corruptie bij douane en op het gebied van belastingen en vergunningen komen nog steeds voor. De laatste jaren is er een duidelijke verbetering merkbaar wat betreft corruptie bij ambtenaren. De regering werkt hier hard aan. Een versnelling van procedures zit er voorlopig nog niet in.

Wil je hier ondernemen, houd dan rekening met de Mexicaanse cultuur. Zet je directheid opzij, dat wordt niet op prijs gesteld. Alles gaat via omwegen. Binnen de Mexicaanse cultuur is het ongebruikelijk om snel nee te zeggen, dat betekent dus niet dat je relatie ja zegt. Een verhoogde gevoeligheid voor autoriteit en status maakt dat er bij voorkeur zaken wordt gedaan met de directeur zelf. Investeer tijd om je potentiële zakenrelatie goed te leren kennen, dat doen de Mexicanen ook. Verwacht niet na één of twee geslaagde ontmoetingen dat de deal gesloten is. Een paar etentjes later, misschien. Spreek je de taal dan heb je zeker een streepje voor.

Een mentaliteitsverandering is, zeker in de grote steden, duidelijk merkbaar. Invloed van de groeiende dienstverlenende sector, sociale media en contacten met het buitenland zorgen ervoor dat de sfeer zakelijker wordt. In onze westerse ogen een toenemende efficiency.

De afgelopen twintig jaar zijn er veel veranderingen geweest binnen de Mexicaanse economie. De export is enorm toegenomen en zo'n 80% van de bedrijven die in handen van de overheid waren, is geprivatiseerd. Hier liggen kansen voor ondernemers uit Nederland. Maar neem de tijd om het land, de cultuur en de taal te leren kennen. Tijd. Je grootste investering, wil je zakendoen in Mexico.

Voor meer informatie: Mexicaanse ambassade, tel 070 3602900, tst 203, of Secretaria de Relaciones Exteriores.
(11 mei 2012)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijven / producten  groothandel.net, index en netwerk van groothandels in Nederland.


  MOKHTARI
  Arabische koekjes


  ... Informatie >

  Katrin
  Toiletpapier Basic


  Toiletpapier in basic verpakt ... Informatie >

  Moret
  Sinterklaaskostuum


  Sint kostuum, fluweel, ... Informatie >

  Stravers
  Fleece Bodywarmer


  Bodywarmer gemaakt van geruwd ... Informatie >

  Oranje
  Opblaashand


  Opblaashand "De Voice" Prijs ... Informatie >

  James & Nicholson
  T-shirt volwassenen


  100% katoen 150 hals met op ... Informatie >

  James & Nicholson
  Bike Vest dames/heren


  100% Polyester 190 lining: ... Informatie >

  James & Nicholson
  Bike shorts tights heren


  20% Elasthane, 80% Polyamide ... Informatie >

  James & Nicholson
  Polo tipping dames/heren 210 Gr/m2


  100% Cotton combed ring-spun ... Informatie >

  Myrtle Beach
  Cap 6 panel


  100% Cotton - 100 % heavy ... Informatie >

  Feather
  Styling Blade 5 x 10


  Heb jij de Feather Styling en ... Informatie >

  JHK & Uniwear
  Sweater


  Tijd voor opruiming in ons we ... Informatie >

  Product toevoegen.


  Voorwaarden voor gebruik.  Geef u op voor de nieuwsbrief.


  © 1998-nu Corneliszoon — adres en contactgegevensvoorwaarden voor gebruik