of direct naar  
  Snel naar:
food
relatiegeschenken
technische grooth.

Extern zoeken: bedrijfsauto.com
logistiek.com
pallets
truck catalogus
verpakkingen.com
 
groothandel.net > nieuws >
Rabobank geeft visie op de toekomst van de groothandel.

De Rabobank, bancair marktleider in de sector groothandel, heeft onlangs een visiedocument uitgebracht. Het rapport "Global sourcing en de groothandel" kan voor ondernemers een hulpmiddel en inspiratiebron zijn bij het maken van strategische keuzes. In dit rapport wordt de visie van de Rabobank op veranderingen binnen de groothandel, uitgelicht aan de hand van een viertal thema's. Er worden kritische vragen aan de ondernemer gesteld en dit biedt de mogelijkheid om uw onderneming te toetsen.

Het eerste thema: Wereldhandel op korte en lange termijn. Nederland heeft momenteel een behoorlijk aandeel in de wereldhandel, met 3,7%. De wereldmarkthandel is aan het veranderen. Handelsstromen verschuiven. China is bekend als opkomend land, maar ook Turkije, BraziliŽ, Vietnam en IndonesiŽ bieden nieuwe kansen op het gebied van in- en verkoop. Het document voorspelt een grotere onderlinge concurrentie binnen de sector. Overheden dwingen ondernemers tot sourcing in andere landen. De wedijver om grondstoffen die hierdoor zal toenemen, laat inkoopprijzen stijgen en zorgt voor extra margedruk.


— foto: Slimme logistiek is belangrijk voor de groothandel, zegt de Rabobank. Gelukkig heeft Nederland een goede logistieke infrastructuur.

Nederland als toegangspoort tot West-Europa, het tweede thema. Nederland heeft een belangrijke rol als doorvoerland. Op de lijst van landen met een internationale draaischijffunctie staan wij op de vijfde plaats. Dit hebben we te danken aan de kwaliteit van logistiek, de kennis, goede netwerken, bereikbaarheid en relatief flexibele arbeidskrachten. De laatste jaren groeit vooral de import uit Aziatische landen en de export naar Oost-Europese landen. Wil de Nederlandse groothandel zich blijven onderscheiden, dan is het belangrijk om continue te investeren en meer samenwerking aan te gaan om de concurrentiepositie te kunnen verdedigen.

Loonkosten versus transport- en voorraadkosten, het volgende thema. Short and responsive lean chains, daar draait het om. De efficiency van de totale keten. Niet langer kijken naar goedkope inkooplocaties, maar minder verspilling in de gehele keten. Behaal voordeel op het gebied van voorraadkosten en/of omzetstijging. Maatschappelijk verantwoord ondernemen, het laatste thema, is steeds meer een hot issue. De consument wordt zich steeds meer bewust van de herkomst van producten. Van gifschandalen en kinderarbeid is de aandacht verschoven naar duurzaam ondernemen en de "carbon footprint" van bedrijven. Deze trend vertaald zich in een ander inkoopbeleid van bedrijven en dat betekent een verandering binnen de groothandel. De groothandel, met haar grote kennis van plaatselijke productiemethodes, zal steeds meer de rol van poortwachter op zich nemen.

De Nederlandse groothandel speelt een belangrijke rol binnen onze economie en heeft een relatief groot aandeel in de wereldmarkthandel. Volgens het rapport van de Rabobank biedt de toekomst zeker kansen maar het gaat niet makkelijk worden.

Het rapport is te downloaden op de Rabo website.
(18 mei 2012)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijven / producten  groothandel.net, index en netwerk van groothandels in Nederland.


  Katrin
  Toiletpapier Basic


  Toiletpapier in basic verpakt ... Informatie >

  Duni
  Kaars in glas


  Kaarsen in glas van het merk ... Informatie >

  Anna Mtavari
  Dameslaars zwart lederlook met gesp


  Zwart-gekleurde lederlook tot ... Informatie >

  Stravers
  Houten radio


  Moderne radio in traditionele ... Informatie >

  Stravers
  Massage warmtepads


  Massage warmtepads, werkt en ... Informatie >

  JHK
  Dames T-shirts Aruba


  Dames T-shirt in zwemstijl. a ... Informatie >

  Transfersz
  Flessenschort


  Flessenschort wit met blauwe ... Informatie >

  Brother / Epson / HP
  Cartidges en toners


  Leroux verkoopt aan inkt en u ... Informatie >

  Oranje
  Opblaashand


  Opblaashand "De Voice" Prijs ... Informatie >

  Bee Little
  Bee Roze


  Bee Little levert deze romper ... Informatie >

  SG
  T-shirt heavy


  100% ringgesponnen katoen van ... Informatie >

  Kariban
  Cap


  100% polyester. 5 verstevigde ... Informatie >

  Product toevoegen.


  Voorwaarden voor gebruik.  Geef u op voor de nieuwsbrief.


  © 1998-nu Corneliszoon — adres en contactgegevensvoorwaarden voor gebruik