of direct naar  
  Snel naar:
food
relatiegeschenken
technische grooth.

Extern zoeken: bedrijfsauto.com
logistiek.com
pallets
truck catalogus
verpakkingen.com
 
groothandel.net > nieuws >
Rabobank geeft visie op de toekomst van de groothandel.

De Rabobank, bancair marktleider in de sector groothandel, heeft onlangs een visiedocument uitgebracht. Het rapport "Global sourcing en de groothandel" kan voor ondernemers een hulpmiddel en inspiratiebron zijn bij het maken van strategische keuzes. In dit rapport wordt de visie van de Rabobank op veranderingen binnen de groothandel, uitgelicht aan de hand van een viertal thema's. Er worden kritische vragen aan de ondernemer gesteld en dit biedt de mogelijkheid om uw onderneming te toetsen.

Het eerste thema: Wereldhandel op korte en lange termijn. Nederland heeft momenteel een behoorlijk aandeel in de wereldhandel, met 3,7%. De wereldmarkthandel is aan het veranderen. Handelsstromen verschuiven. China is bekend als opkomend land, maar ook Turkije, BraziliŽ, Vietnam en IndonesiŽ bieden nieuwe kansen op het gebied van in- en verkoop. Het document voorspelt een grotere onderlinge concurrentie binnen de sector. Overheden dwingen ondernemers tot sourcing in andere landen. De wedijver om grondstoffen die hierdoor zal toenemen, laat inkoopprijzen stijgen en zorgt voor extra margedruk.


— foto: Slimme logistiek is belangrijk voor de groothandel, zegt de Rabobank. Gelukkig heeft Nederland een goede logistieke infrastructuur.

Nederland als toegangspoort tot West-Europa, het tweede thema. Nederland heeft een belangrijke rol als doorvoerland. Op de lijst van landen met een internationale draaischijffunctie staan wij op de vijfde plaats. Dit hebben we te danken aan de kwaliteit van logistiek, de kennis, goede netwerken, bereikbaarheid en relatief flexibele arbeidskrachten. De laatste jaren groeit vooral de import uit Aziatische landen en de export naar Oost-Europese landen. Wil de Nederlandse groothandel zich blijven onderscheiden, dan is het belangrijk om continue te investeren en meer samenwerking aan te gaan om de concurrentiepositie te kunnen verdedigen.

Loonkosten versus transport- en voorraadkosten, het volgende thema. Short and responsive lean chains, daar draait het om. De efficiency van de totale keten. Niet langer kijken naar goedkope inkooplocaties, maar minder verspilling in de gehele keten. Behaal voordeel op het gebied van voorraadkosten en/of omzetstijging. Maatschappelijk verantwoord ondernemen, het laatste thema, is steeds meer een hot issue. De consument wordt zich steeds meer bewust van de herkomst van producten. Van gifschandalen en kinderarbeid is de aandacht verschoven naar duurzaam ondernemen en de "carbon footprint" van bedrijven. Deze trend vertaald zich in een ander inkoopbeleid van bedrijven en dat betekent een verandering binnen de groothandel. De groothandel, met haar grote kennis van plaatselijke productiemethodes, zal steeds meer de rol van poortwachter op zich nemen.

De Nederlandse groothandel speelt een belangrijke rol binnen onze economie en heeft een relatief groot aandeel in de wereldmarkthandel. Volgens het rapport van de Rabobank biedt de toekomst zeker kansen maar het gaat niet makkelijk worden.

Het rapport is te downloaden op de Rabo website.
(18 mei 2012)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijven / producten  groothandel.net, index en netwerk van groothandels in Nederland.


  MOKHTARI
  Arabische koekjes


  ... Informatie >

  Katrin
  Toiletpapier Basic


  Toiletpapier in basic verpakt ... Informatie >

  Anna Mtavari
  Dameslaars zwart lederlook met gesp


  Zwart-gekleurde lederlook tot ... Informatie >

  Interall
  Zadelbeschermer ECO


  Het heet een zadelbeschermer, ... Informatie >

  Rexel
  Alpha


  Een papiervernietiger of is u ... Informatie >

  James & Nicholson
  Dames T-shirt V-neck


  95% Cotton combed ring-spun, ... Informatie >

  Myrtle Beach
  Cap 6 panel


  100 % heavy brushed holes 6 ... Informatie >

  Babybugz
  Baby one knot hat


  100% ring gesponnen gekamd en ... Informatie >

  Logostar
  Baby romper SL


  Zacht 100% katoenen rompertje ... Informatie >

  Out of the Blue
  Kam


  Vlindermes ... Informatie >

  Out of the Blue
  Spaarpot


  Zelftellende spaarpot, werkt ... Informatie >

  Katrin
  Toiletpapier Basic


  Toiletpapier in basic verpakt ... Informatie >

  Product toevoegen.


  Voorwaarden voor gebruik.  Geef u op voor de nieuwsbrief.


  © 1998-nu Corneliszoon — adres en contactgegevensvoorwaarden voor gebruik